Hoe poetst u uw tanden: parodontax legt het uit

Tandvleesproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een andere mondverzorging of te vaak, te hard of te weinig poetsen. Tandvleesproblemen ontstaan vaak doordat er op en tussen de tanden tandplak ontstaat als gevolg van bacteriën. Als tandplak niet wordt verwijderd (meestal door te poetsen), kan dit tot tandvleesproblemen leiden.

Volg tijdens je dagelijkse mondverzorging deze zes simpele stappen, ter bescherming tegen tandvleesproblemen:

1. Twee keer per dag twee minuten

Met poetsen verwijder je tandplak en voedselresten die, als ze op en tussen je tanden blijven zitten, tandvleesproblemen kunnen veroorzaken. Poets twee keer per dag twee minuten met een fluoridetandpasta.

2. Sla niets over

Zorg ervoor dat je overal komt, ook op moeilijk bereikbare plekken, zoals tussen de tanden. Ga systematisch je hele gebit langs en poets de boven- en onderkant en de binnen- en buitenkant van je gebit en de kauwvlakken. Je kunt ook je tandarts vragen hoe je je tanden het beste kunt poetsen.

3. Niet te hard

Bij het schoonhouden van je gebit is harder niet beter. Integendeel: als je te hard of te vaak poetst of een versleten tandenborstel gebruikt, kun je het glazuur beschadigen. Poets dus voorzichtig. Geadviseerd wordt om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen.

4. De juiste hoek

Zet je tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen het tandvlees en maak draaiende of elliptische bewegingen. Zo kun je de rand van het tandvlees goed schoonhouden (het gebied waar het tandvlees de tanden raakt). Houd de borstel verticaal om de binnenkant van de voortanden te poetsen en maak daarbij kleine draaibewegingen met de punt van de borstelkop.

5. Vergeet de rand van het tandvlees niet

Tussen de tanden en het tandvlees kan tandplak ontstaan. Met name in dit gebied en tussen de tanden moet tandplak zorgvuldig worden verwijderd. Je kunt het ontstaan van tandplak voorkomen door regelmatig te flossen of tandenstokers te gebruiken.

6. En vergeet ook de tong niet

Bij een goede mondverzorging gaat het niet alleen om je tanden en tandvlees. Door de tong zacht te poetsen krijg je een frissere adem en verwijder je bacteriën.