Advies van uw tandarts hoe uw tandvlees te herstellen

Het is heel belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan, want die kan de eerste symptomen van tandvleesproblemen herkennen als je zelf nog geen klachten hebt, zodat je actie kunt ondernemen voor het erger wordt.

Gingivitis wordt vaak veroorzaakt door de opeenhoping van plaquebacteriën op, rond en tussen de tanden. Als deze niet worden verwijderd door regelmatig te poetsen, kan het uw tandvlees irriteren en ervoor zorgen dat het rood en gezwollen wordt, bloedt en geleidelijk terugtrekt. Uiteindelijk kan uw tandvlees zo beschadigd raken dat de tandkas aangetast wordt. Dit is de eindfase in de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen - parodontitis genoemd, het is onomkeerbaar en kan tandverlies veroorzaken.

HOE JE JEZELF KUNT BESCHERMEN TEGEN TANDVLEESPROBLEMEN

Voor een succesvolle behandeling is het cruciaal dat tandplak wordt verwijderd tijdens de dagelijkse mondverzorging.

De eerste stap is twee keer per dag poetsen met de juiste poetstechniek zodat je tanden en tandvlees echt schoon worden. Bij ernstige tandvleesproblemen kan je tandarts adviseren om één borstel te gebruiken voor de hele mond en daarnaast nog een of meer aparte borstels en hulpmiddelen voor plekken waar je moeilijk bij kunt. Denk aan tandenstokers, interdentale tandenborstels of flosdraad waarmee je plak uit lastige hoekjes kunt verwijderen, bijvoorbeeld tussen de tanden.

De tweede stap is twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta om te voorkomen dat er tandplak ontstaat.

Heb je last van tandvleesproblemen, dan kan je tandarts je adviseren om naast de twee poetsbeurten parodontax mondwater te gebruiken. Naast een betere mondverzorging is het een geschikte korte behandeling waarmee je ernstiger vormen van tandvleesproblemen onder controle kunt krijgen.

RAADPLEEG ALTIJD EEN DESKUNDIGE

Zelf je gebit en tandvlees gezond houden is de beste manier om jezelf te beschermen tegen tandvleesproblemen, maar het is geen alternatief voor een regelmatig bezoek aan de tandarts of de mondhygiënist.