Wat zijn de voordelen van een gebitsreiniging?

Tandvleesproblemen worden vaak veroorzaakt door tandplak. Die kun je het best verwijderen door twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar hoe goed je ook poetst, er zijn altijd plekken waar je moeilijk bij kunt en die je dus moeilijk kunt schoonhouden. Op die plekken kan tandplak ontstaan dat kan verkalken tot tandsteen, een verharde laag op de tanden die je niet meer met alleen een tandenborstel kunt verwijderen. Als tandsteen niet wordt verwijderd, blijft er nog meer tandplak op de tanden en onder de rand van het tandvlees achter, waardoor er tandvleesproblemen ontstaan.

Om het risico van tandvleesproblemen te beperken of te voorkomen dat de problemen verergeren, kan je tandarts je adviseren om je gebit professioneel te laten reinigen. Tijdens zo'n gebitsreiniging wordt je gebit echt goed schoongemaakt.

WAT JE KUNT VERWACHTEN

Een gebitsreiniging wordt door de tandarts of de mondhygiënist uitgevoerd.

De eerste stap is het 'wegschrapen' van resten tandplak en tandsteen. Vaak wordt er eerst ultrasone apparatuur gebruikt om het grootste deel van het tandsteen te verwijderen en daarna worden hardnekkige restjes met handinstrumenten weggeschraapt.

De volgende stap is het polijsten van de tanden, om ze mooi glad te maken. Tijdens het polijsten worden ook eventuele vlekken verwijderd waardoor het gebit er weer stralend uitziet. Het is echter niet alleen een cosmetische behandeling. Er worden ook kleine onregelmatigheden en ruwe plekjes verwijderd, zodat daar minder snel tandplak kan ontstaan.

Je tandarts kan aangeven hoe vaak een gebitsreiniging nodig is. Vergeet niet dat een professionele gebitsreiniging een aanvulling is op een goede dagelijkse mondverzorging en nooit in de plaats mag komen van twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta. De tandarts kan je adviseren om een speciale tandpasta zoals Parodontax te gebruiken, om te voorkomen dat er tussen de controles tandplak ontstaat.