Bacteriën in tandvlees, met 'oorzaken' erbij
Bacteriën in tandvlees, met 'oorzaken' erbij

Goede mondverzorging helpt tegen tandplak

Hoe tandplakbacteriën bloedend tandvlees veroorzaken

Wist je dat in je mond meer dan 300 soorten bacteriën voorkomen? Dat is heel normaal, en slechts een klein deel van deze bacteriën kan tandbederf of tandvleesproblemen veroorzaken. 

Maar als ze de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en tandplak te vormen, dan kunnen ze tot vervelende tandvleesproblemen leiden. En als ze niet worden aangepakt, dan worden deze problemen alleen maar groter, wat onbehandeld kan leiden tot mogelijk tandverlies.

 

Beeld van bacteriën rond de tandvlees, uitvergroten door een vergrootglas

Tandplakbacteriën en tandvleesproblemen

Het is gekend dat bepaalde bacteriën tandvleesproblemen veroorzaken. De bacteriën zetten de suikers in voedsel om in zuren die bloedend tandvlees kunnen veroorzaken en het tandglazuur kunnen aantasten, waardoor er gaatjes ontstaan.

Als tandplak niet wordt verwijderd door dagelijks te poetsen en flossen, kan het uiteindelijk verharden tot tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak en vormt zich vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het is moeilijk te verwijderen en maakt het moeilijker om je tanden schoon te houden.

Hoe parodontax kan helpen

Indien tweemaal per dag gebruikt, is parodontax fluoridetandpasta voor dagelijks gebruik 4x effectiever dan een gewone tandpasta bij het verwijderen van plaquebacteriën, waardoor het tandvlees gezond en de tanden sterk blijven.* Het bevat geraffineerde natriumbicarbonaatdeeltjes die de plaquelaag binnendringen om de grip op uw tanden te verminderen en bacteriën te verwijderen.

*bij 2x per dag poetsen.

Andere manieren om de opbouw van tandplak te voorkomen

Regelmatige tandartscontroles zijn belangrijk om de bacteriën en tandplak onder controle te houden en eventuele problemen aan te pakken voor ze erger worden. Bespreek tekenen die wijzen op tandvleesproblemen zo snel mogelijk met je tandarts.

Behalve regelmatig poetsen zijn er nog enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je mondhygiëne te verbeteren en de bacteriën en vorming van tandplak rond je tanden en tandvlees te beperken. Geef tandvleesproblemen geen kans.

  1. Gebruik flosdraad of tandenstokers om tandplak te verwijderen van plekken waar je lastig bij kunt komen, zoals tussen de tanden.
  2. Gebruik een gewone of elektrische tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen, en vergeet niet de rand van het tandvlees mee te poetsen.
  3. Gebruik een mondspoeling, zoals parodontax Daily Care mondwater, dat je tandvlees beschermt.